2014. március 31., hétfő

Kaltenecker IPA14 Atlantis 5.8%

Típus: Szlovák sör, félbarna

Saját tapasztalat: Az Auchanban tűnt fel egyik napról a másikra a Kaltenecker család, amelyből most először az "india pale ale" került a poharamba. Egészen új sörfőzdéről van szó, amely mindössze 1997 óta főzi a söreit Rozsnyóban, Szlovákiában. Kitöltve karakteres félbarna főzet, sok és tartós habbal koronázva. Illata friss gyümölcsös, és ezúttal máshogy értem ezt, mint a legtöbb belga sörnél írtam. Íze határozott egyéniség, ugyanis egy átlagos sörnél jóval keserűbb, melyhez határozott narancsosság (fanyar narancshéjasság) keveredik, viszont egyáltalán nem radleres formában, hanem kimondottan olyan módon, hogy ez a sör szerves részét képezi! Ízében, főleg utóízében markánsan, szúrósan van benne a gyógynövényes keserűség is, amely karaktert ad ennek az 5.8%-os Atlantis-nak.



Érdekes háttérdolgokat találtam a neten kutatva az India Pale Ale-ről:
"Az angol típusú Pale Ale sör, mely új különlegességet a 19. század elején kezdték el gyártani, nevét az erős és extra keserű India Pale Ale, röviden IPA, után kapta. Abban az időben komoly fejtöréseket okozott az akkori brit Kelet-India területén táborozó brit katonák sörrel való ellátása. A hajóflotta útja Angliából Indiába - Afrikát megkerülve - közel fél évig tartott, mely során a sörszállítmány a trópusi körülmények között tönkrement. Ezért egész maláta generációkat kezdtek el olyan eljárással átdolgozni, hogy az ebből készült sör a hosszú út után is iható legyen. A keserű komló és alkohol tartósító hatását már akkor is ismerték, így a sörgyártásnál megkétszerezték a keserűséget és az eredeti Pale Ale alkohol tartalma 6-8% volt. IPA-t újra felfedezte a világ, reneszánszkorát éli tipikus sötétbronz színével, alacsony? habjával, telt ízével és erős keserűségével. Alapvető karakterisztikáját növeli a frissen kaszált pázsit illata, melyet a Kent grófságtól származó Chalenger komló biztosít. A Kaltenecker sörfőzde 2008 januárjában gyártotta le első szlovák történelmi jelentőségű IPA-t. Az infúziós főzőtechnikának, speciális maláta összetételnek, Chalenger és Styrian Goldings komló használatának, fokozott hideg komlózásnak és a tipikus skót Scottosh Ale Yeast búzasör kultúrának köszönheti egyedi ízét az első szlovák India Pale Ale a Klatenecker sörfőzdétől. Az emésztőrendszerre kimutathatóan pozitív egészségügyi hatásokkal rendelkező sörök közé tartozik. Télen gyártják.
Érzékelhető tulajdonságok: Jellegzetes pázsit illat, intenzíven keserű komló-pázsit íz, átláthatatlan zöldes barna szín, búzával erősítve, telt hab. Fogyasztáshoz ajánlott hőmérséklet: 10°C"
Forrás: vevenum.hu


Alkoholtartalom: 5.8%

Összetevők: ivóvíz, árpamaláta, bőzamaláta, komló (+ az angol nyelvű összetevőknél ott van az élesztő is)

Gyártja: Pivovar Kaltenecker s.r.o., Zakarpatská 28, 04801 Rožňava, Slovenská republika

Itt vettem: Auchan, Kecskemét, Ára: 599 Ft (2014.01)






Értékelés
Sör pontszám: 7/10 (mindazonáltal igazi karakter)
Ár/érték: - 5/10
Újra vennék? – Igen
Megérte? - Igen

3 megjegyzés:

  1. Igen, az IPA nagyon népszerű mostanság a sörínyencek körében. Jómagam is teljesen rákattantam az ízére. Már évek óta nem is iszom meg mást. Még a legjobb lágerek sem ízlenek, mióta ipafüggő lettem. Többnyire újvilági komlókból (amerikai, ausztrál, új zélandi) főzik már őket, nem kontinentálisból (angol, német). Ezek még sokkal illatosabbak és ízesebbek! A komlófanatikusok (a hophead-ek) már a még alkoholosabb és még keserűbb, teljesen őrült Dupla IPA-kat, vagy más néven Imperial IPA-kat keresik!

    Az én személyes kedvenceim:


    Külföldi

    Punk IPA - BrewDog

    Jack Hammer - BrewDog

    Hardcore IPA – BrewDog


    Magyar

    Brutal Bitter - Legenda (Kovács József)

    Snakebite - Legenda (Utassy Roland)

    Nohoplimit - Hopfanatic (Kiss Tamás)


    A szokásos helyeken, csakajósör, kézműves-csemege, stb. fellelhetők.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyébként a Kaltenecker-t magyar srácok csinálják! Kint szoktak lenni a Főzdefeszt-eken is!


      Főzdefeszt - a hazai kézműves sörök fesztiválja

      2014. június 6-9.

      Budapest, Mikszáth Kálmán tér. Belépő nincs!


      Gyertek el, a sok remek magyar főzdét érdemes kipróbálni, a legtöbben IPA-t is készítenek!

      Törlés
  2. Már vártam, hogy végre beessen eléd egy jó fajta IPA is :)

    VálaszTörlés