2013. március 28., csütörtök

Orval 6.3% - Belga sör

Típus: Belga sör, félbarna

Saját tapasztalat: Az Orval név kultuszként csengett mindig is a fülemben. A teljességet és az erőt sugallta, akármikor meghallottam. Alig vártam, hogy a Belga sörfesztivál után most saját fényképekkel egybekötve is megkóstolhassam ez a nem mindennapi sört. Korábban megesküdtem volna, hogy ez egy extra erős barna sör, azonban ezúttal tévedtem, mivel az Orval egy félbarna, átlagos(nál picit magasabb) alkoholtartalommal rendelkező belga ale. Habja szép, fehér, íze pedig szerintem extra száraz és extra keserű. Édesség-keserűség vonatkozásában szerintem teljes ellentéte a mondjuk Girmbergen Optima Bruno-nak. Illatában én olyat fedeztem fel, mintha egy érett, lágy, krémes francia camembert sajt illatai is jelen lennének némi élesztősséggel egybekeverve. Kimondottan karakteres, jellegzetes, egyedi és finom sör!


Alkoholtartalom: 6.2%

Összetevők:
ivóvíz, árpamaláta, komló, sörélesztő, cukor

Gyártja: Brewery Orval, B 6823 Villers D'Orval, Belgium

Itt vettem: Csakajosor; Ára: 900 Ft (2012.07.)






Értékelés:
Sör pontszám: 9/10
Ár/érték arány: 3/10
Újra vennék? – Egyedisége miatt bármikor
Megérte? – Nagyon drága volt

2013. március 24., vasárnap

Grimbergen Optimo Bruno 10%

Típus: Belga sör, barna

Saját tapasztalat: A Grimbergen Bruno egy 10% alkoholtartalommal rendelkező barna sör. Tulajdonképpen az egyetemi snowboardozások alkalmával ittam Grimbergent utoljára Franciaországban, és akkor úgy égett be a tudatomba, mint francia sör, de ez a mai napon megváltozott, ugyanis ezúttal elolvastam, hogy belga! Nagyon szépen mutatott a kitöltés után az egészen sötét színnel rendelkező sör a barna habjával a Corsendork-os pohárban. Illata fanyar, gyümölcsös. Ízét átjárja a teltség, a kellemesen savanykás (nekem meggyes beütésű), valamint édes világ. A harmónia olyannyira meggyőző, mint egy jó bornál, itatja magát az édes nedű.

Alkoholtartalom: 10%

Összetevők: víz, maláta, búza

Gyártja: N.V. Br. Alken-Maes S.A. Stationsstraat 2, B-3570 Alken - Belgium

Itt vettem:
Csakajosor; Ára: 900 Ft (2012.07.)






Értékelés:
Sör pontszám: 9/10
Ár/érték arány: 3/10
Újra vennék? – Az íze miatt bármikor
Megérte? – Nagyon drága volt

Kőbányai Világos 4.3%

Típus: Magyar sör, világos

Saját tapasztalat: A Kőbányai világos régen egyenlő volt nálam a büntetés kategóriával. Messzebbről elkerültem, mint az eddig legolcsóbb sörként megismert 99 Ft-os Spaten-t, vagy a hasonlóan rossz ízű Steffl-t. Úgy gondoltam, teszek egy próbát, hiszen a Dreher Sörgyárak termékét legalább 5 éve nem kóstoltam.
Kitöltöttem a jó öreg Staropramenes korsómba, amely már annyi alkalommal jó szolgálatot tett a tesztelések során, és meglepve tapasztaltam, hogy egészen szép hab keletkezett a sör tetején. Illatába keveredett valamiféle vegyszer szerűség, amelyről nekem mosogatószer jutott az eszembe, azonban hiába tartottam a fény felé nem voltak színes kontúrral rendelkező buborékok, tehát valami más okozta ezt a jelenséget. Az első kortyok során keserű és savanyú üveges ízekhez hasonló elegy tárulkozott ki, ahogy melegedett úgy pedig hozzájött egy jellegzetes poshadt, kénes kavalkád is. Őszintén szólva én sokkal rosszabbra számítottam, mindössze 169 Ft-ért nem különösebben drága, azonban az anyagot mindenképpen kispórolták belőle. Ez nemcsak azon mutatkozik meg, hogy az átlagtól alacsonyabb alkoholtartalma van, hanem azon is, hogy térfogatnövelő kukoricagrízt is tettek bele, amelynek a jelenléte még egy sörnél sem jelentett jót. A kortyolások során előtörtek bennem a középiskolás évek emlékei, amikor még mindegy volt, hogy a haverokkal mit iszunk... A csapos adta a sört, mi meg egyszerűen benyomtuk a keserű löttyöt, nem kérdeztünk semmit. Tulajdonképpen most is megittam az egész üveggel, - és bár csodát nem vártam tőle - nálam ezúttal megütötte a fogyasztható kategória alsó szintjét. Sokkal inkább innék Kőbányait, mint Spaten-t...


Alkoholtartalom: 4.3%


Összetevők: víz, árpamaláta, kukoricagríz, komló, komlókivonat

Gyártja: Dreher Sörgyárak Zrt. 1106 Budapest, Jászberényi út 7-11.

Itt vettem: Tesco Kecskemét, 2013.03.







Értékelés:
Sör pontszám: 3/10
Ár/érték arány: 5/10
Újra vennék? – Hááát...
Megérte? – Olcsó volt.

Aldersbacher Kloster Weisse Dunkel 5.1%

Típus: Német sör, barna búza

Saját tapaszatlat: Az hittem, hogy az összes Aldersbachert kipróbáltam már az évek során, ezért teljes nyugodtsággal vettem elő a hűtőből az Aldersbacher Kloster Weisse Dunkel -t, hogy milyen jót iszom belőle. Azonban egy gondolat csak megfogalmazódott a fejemben: Mi van, ha én csak a sima barna sört kóstotlam, a búzát pedig még nem... És tényleg! A barna búza változat kimaradt a sorból, tehát ezzel megvan a 8. fajta Aldersbacher is! :)
Kitöltve a német búzasörökre jellemző szép, kemény állagú és sok hab keletkezett, amely amellett, hogy átjárta a barnasör színe, még tartósnak is bizonyult. A kortyok selymesek voltak, azonban bekerült az ízek közé egy kellemetlen üvegíz, valamint erősen rontotta az összképet az, hogy nem volt egészen tiszta (a pörkölt malátától származó) édeskés világ sem. A hazahozott, üveges Aldersbachereket átlagosnak értékeltem, amelynek a sorába beáll a Kloster Weisse Dunkel is. Valamiért ez a sör csapolva, közvetlenül a sörfőzdéhez tartozó kis kolostor kocsmájában az igazi, ott egyszerűen annyira itatja magát, hogy alig lehet abbahagyni. Bárcsak újra ott lehetnék és a hordóból csapolnák... És hogy legyen mihez hasonlítani, a Franziskaner Weissbier Dunkel azért helyből átugorja.

Alkoholtartalom: 5.1%


Az Aldersbacher sörcsalád tagjai:

Aldersbacher Festbier
Aldersbacher Kloster Dunkel
Aldersbacher Klosterhell
Aldersbacher Kloster Weisse (búza)
Aldersbacher Kloster Weisse Spezial (búza)
Aldersbacher Kloster Weisse Dunkel
Aldersbacher Urhell
Aldersbacher Ursprung


Összetevők: víz, árpamaláta, búzamaláta, komló, élesztő

Gyártja: Brauerei Aldersbach, Frhr. v. Aretin GmbH & Co KG, 94501 Aldersbach

Itt vettem: Ajándék volt, de ára általában €0.60-€0.70.






Értékelés:
Sör pontszám: 5/10
Ár/érték arány: 7/10
Újra vennék? – Igen
Megérte? – Még mindig ingyen van

Bierger Beglücker Original 5%

Típus: Lengyel sör, világos

Saját tapasztalat: Az Auchanban találtam rá a Bierger Beglücker Original-ra, amely rögtön két sört jelent egyszerre. A csomagolás színén kívül csak az alkoholtartalom az, ami alapján kiderül, hogy melyik-melyik. Most az 5%-os zöld változat az, amelyhez szerencsém volt.
Kitöltés után szép habja lett, amely sajnos rövid életűnek bizonyult és 2 perccel az első korty után már se híre, se hamva nem volt. A kortyok könnyedtséget (és egyáltalán nem telt) ízvilágot hordoznak magukban, és nekem kicsit olyan volt, mintha sörös üdítőt innék. Az összetevők között persze nincs citrom, vagy citrusszármazék, nekem azonban a sörös alapíz mellé megjelent ez a vonal is. Kicsit édeskésebbnek mondanám, mint az átlagos világos söröket, amely az én szám ízének nem volt igazán tetszetős, viszont lehet, hogy pont ez tetszik majd valaki másnak. Összességében 179Ft-ért nem kimondottan rossz vétel, mert legalább kukoricadarát és/vagy egyéb borzalmat nem tettek hozzá, így feltételezem, hogy 3-4 doboz elfogyasztása után sem kellene másnap komolyabb fejfájással számolni.


Alkoholtartalom: 5%

Összetevők: víz, árpamaláta, árpa, komló,

Gyártja: Sulimar Sp. z.o.o. 97-300 Piotrkow Trybunalski ul. Browarna 5, Lengyelország
Forgalmazza: Auchan Magyarország Kft. 1113 Budapest, Bocskai út 134-146.

Itt vettem: Auchan, Kecskemét; Ára: 179 Ft (2012.11)





Értékelés:
Sör pontszám: 5/10
Ár/érték arány: 6/10
Újra vennék? – Nem igazán
Megérte? – Egyszer

2013. március 5., kedd

Satan Red 8%

Típus: Belga sör, vörös

Saját tapasztalat: A Satan Red kitöltése közben azt gondoltam, hogy ez nem is vörös sör (ellentétben a címkén beharangozottal), azonban ahogy megtelt a pohár, egyre inkább kirajzolódott ez a karaktere. Habja kicsit gyorsan tűnt el, bár ez lehetett a magasabbnak mondható 8% alkoholtartalom miatt is. A kortyok során messze nem volt olyan különleges, mint amilyenre számítottam, ugyanis csupán egy édeskés ízt kísért egy alap keserű-sörösség, és amelyet a kortyok alkoholos lecsengésű befejezése követett. Őszintén szólva - a Cuvée Des Trolls 7%-hoz hasonló módon - sokkal jobbra számítottam a Satan Red felbontása előtt, mint amilyennek végül megismertem. Messze nem rossz, de másra, különlegesebbre számítottam.



Alkoholtartalom: 8%

Összetevők: víz, árpamaláta, komló, sörélesztő

Gyártja: Brewery de Block B.V.B.A Nieuwhaan 92 B-1785 Merchtem-Peizgem, Belgium

Itt vettem: A blokkot sajnos elhagytam






Értékelés:
Sör pontszám: 6/10
Ár/érték arány: 3/10 
Újra vennék? – Talán
Megérte? – Egyszer

Lasko Dark Lager 5.9%

Típus: Szlovén sör, barna

Saját tapasztalat: A Lasko név nem hangzott ismeretlenül, mivel a Lasko Club sört már kóstoltam valamikor régebben. A Dark Lager pedig nem más, mint a Lasko cég barna söre, amely kis üveges kiszerelésben került hozzám egy Auchan polcáról. Kitöltve példaértékű habja lett, amely hosszasan díszítette az egészen sötét színű sört. Illata visszafogott, amelyben talán egy nagyon enyhés kávésság jelenik meg. Ízét tekintve azoknak ajánlanám, akik a kevésbé édes barna söröket kedvelik, ugyanis nem volt olyan malátás, mint a barna sörök többsége, - ezáltal kicsit könnyedebbnek mondanám a Lasko Dark-ot - valamint világos sörökre emlékeztető nyomokat éreztem a kortyolások során. Összességében nem volt rossz, de akkora durranás sem, hogy azonnal rohanjak egy újabbat venni. Szerintem egy sima, átlagos barna sör, amely kevésbé töményen adagolja az édes ízeket, mint többi társa.

Alkoholtartalom: 5.9%

Összetevők: víz, árpamaláta, karamellizált maláta, mlátázatlan gabonafélék, komló

Gyártja: Pivovarna Lasko, d.d. Trubarjeva ul. 28. SI-3270 Lasko, Slivenija


Itt vettem: Auchan Kecskemét, Ára: 259 Ft (0.33l) (2012.05.)







Értékelés:
Sör pontszám: 5/10
Ár/érték arány: 4/10
Újra vennék? – Talán
Megérte? – Egyszer

BOCQ Gauloise Christmas 8.1%

Típus: Belga sör, barna

Saját tapasztalat: Bár elmúlt már karácsony, a hideg téli esték azonban még nem, így talán nincs is alkalmasabb időpont arra, hogy kibontsak egy karácsonyi, különleges kiadású sört. A mai napon a BOCQ Gauloise Christmas Edition-re esett a választás, amely típusa szerint barna sör, extra alkoholtartalommal. Ízét tekintve alapvetően édes, gyümölcsökre emlékeztető jegyekkel, amely vegyül egy olyan ízzel, amelyet eddig talán csak a "rózsaszínelefántos" Delirium Tremens 8.5%-nál éreztem. Az egész üveg tartalma könnyedén csúszott le, alacsony (vagy ilyenre hangolt) szénsavtartalma selymessé tette a kortyokat, és összességében hozta a belga sörök által kialakított standardot. Karácsonyi sörök között rangsorolva viszont a 3. helyre kerül az eddig kóstolt Delirium Tremens Christmas 10% és a Gouden Carolus Christmas 10.5% mögé.


Alkoholtartalom: 8.1%

Összetevők: Csak annyi derül ki a címkéről, hogy árpamalátát tartalmaz

Gyártja: Brasserie du BOCQ s.a. Rue de la Brasserie 4. B-5530 Purnode, Belgium

Itt vettem: Metro Kecskemét, Ára: 3173/4üveg => 793 Ft (2012.11)






Értékelés:
Sör pontszám: 7/10
Ár/érték arány: 4/10 
Újra vennék? – Talán
Megérte? – Egyszer mindenképp

2013. március 1., péntek

Cuvée des Trolls 7%

Típus: Belga sör, világos 

Saját tapasztalat: A Trollok Cuveé-je... hirdeti magát a címkén található 3 szó, amely kiegészül a képen egy kis erdei figurával, a makkfejű trollocskával. Különleges ízekre számítottam a képzeletemben, mielőtt belekortyoltam volna az egészen világos színű italba.
Aztán megtettem.
Első korty: "Hmm, semmi extra"
Második korty: "Kicsit citrusos"
Harmadik korty: "Sima világos sör, átverés, ez talán nem is belga"
Negyedik korty: "Alapvetően nem rossz, de azt hittem sokkal jobb és különlegesebb lesz..."
Ezzel röviden el is mondtam mindent, talán annyi van még benne, hogy a legtöbb világos sörnél kicsit alkoholosabb lecsengése van, a 7%-nak köszönhetően. Még az átlagosnak számító (és általában rettenetesen kis kiszerelésnek tűnő) 0.33l-es belga üvegeknél is kisebb méretben - 0.25l - sikerült hozzájutnom kevésnek nem mondható 520 Ft-ért.. Utánaszámolva ez több, mint 2000 Ft/liter! Ennyiért akár moziba is mehettem volna...

Alkoholtartalom: 7%

Összetevők: ivóvíz, árpamaláta, komló, sörélesztő

Gyártja: Brasserie Dubuisson Fréres, Chaussée de Mons 28, B-7904 Pipaix, Belgium.


Itt vettem: Belga sörök háza, Ára: 520 Ft (2012.07)






Értékelés:
Újra vennék? – Ennyiért?
Megérte? – Nem nagyon

Sör pontszám: 5/10
Ár/érték arány: 0/10

La Trappe Witte Trappist 5.5%

Típus: Holland sör, világos búza

Saját tapasztalat: A La Trappe családnak több tagja is van, amelyek közül megkóstoltam már a La Trappe Dubbel-t, a La Trappe Tripel-t, La Trappe Quadrupel-t is. A sorban most a búzasör következik, amely a Witte Trappist nevet viseli. Kitöltéskor viszonylag kevés hab keletkezett, amely hófehéren pompázott az egészen világos színű sör tetején, és amely egészen rövid életűnek bizonyult, ugyanis az első kortyok után teljesen szertefoszlott. Íze csak kicsit hasonlít a nagy nevű, bajor búzasörökhöz (pl. Franziskaner Weissbier), továbbá a Witte Trappistnál ez az élesztős alapíz kiegészül kis citrusos, korianderes világgal. A kis üvegbe egészen sok szénsavat kevertek, amely a kortyok során nagyon (már-már túl) határozott jelenlétről tett bizonyságot. A Witte Trappist nem volt rossz, viszont messze nem ájultam el tőle. Érezhetően olcsóbban mérik a - szerintem finomabb - Hoegaarden Wit Blanche Búzasört.


A La Trappe történelméről röviden:
1881-ben a Franciaország-beli Sainte-Marie-du-Mont kolostorból érkező Trappista szerzetesek új apátságot alapítottak holland területen, Tilburg városának közelében, ahol a szerzetesi élet előírásainak megfelelően földművelésbe kezdtek a helyiek által „Koningshoeven”-nek, azaz, „királyi farm”-nak nevezett földeken. A száraz, nehezen művelhető talajon folytatott gazdálkodásból befolyt összeg azonban minden erőfeszítés ellenére sem volt elegendő az önfenntartáshoz. 1884-ben Nivardus Schweykart főapát megoldást talált a pénzügyi problémákra: az apátság falain belül sörfőzdét alapított, majd, hogy versenyre kelhessen a környéken működő számos sörfőzdével, egyik szerzetesét (Isidorus Laaber-t) Németországba küldte, hogy kitanulja a sörfőzőmesterséget. Az első és máig egyetlen holland Trappista sörfőzde a helyiek számára ismeretlen, különleges sörök készítésébe kezdett, mely megalapozta az apátság jövőjét. A La Trappe sörök értékesítése mind a mai napig az apátság fő bevételi forrása.
Forrás: www.belgasor.com


Alkoholtartalom: 5.5%

Összetevők: ivóvíz, árpamaláta, búzamaláta, komló, sörélesztő, aroma
Gyártja: Bierbrouwerij De Koningshoeven B.V. AJ Tilburg, Hollandia

Itt vettem: Csakajosor; Ára: 600 Ft (2012.07)






Értékelés:
Újra vennék? – Nem nagyon
Megérte? – Hát

Sör pontszám: 6/10
Ár/érték arány: 3/10