2013. december 30., hétfő

Kozel Világos 4% - Cseh vs magyar

Típus: Cseh sör, világos

Saját tapasztalat: Régen volt már alkalmam páros tesztet készíteni - legutóbb a Löwenbrau-nál, valamint a Staropramennél - de ezúttal beszereztem Csehországból egy ott gyártott, igazi Kozelt (valamint még a Kozel 11-et, és a Kozel Cerny-t is), hogy mellétölthessem a Dreher által gyártott - 2011-ben már tesztelt, de akkor összehasonlítás hiányában önmagában jól szereplő - magyar Kozelt is. A Cseh változatot a Plzeňský Prazdroj készíti Plzeň-ben, ugyanaz, mint a Pilsner Urquell-t is, és ez már sejteti, hogy nem lehet rossz. A magyar változatot a Dreher forgalmlazza, származási helyként az EU lett megjelölve, de egy belső hang azt mondja, hogy ez nem Plzeň-t jelent, hanem valami egészen mást... A sörösüvegre tett címkék alapvetően megegyeznek egymással (hátsót kivéve - a nyelvi különbségekkel), ezen felül csupán az árnyalatukban látszik, hogy nem egy helyen készültek: A magyar egy kicsit világosabb-barnásabb. A címkéken felsorolt összetevők egyformák, alkoholtartalom megegyezik - 4%.

Töltsük ki a söröket:
Meglepő módon a habjuk egyforma volt, állagra és tartósságra való tekintetben is. Illatvilágban már eltér a két sör: A magyarnak van egy fajta savanykás-olcsósör szaga, a cseh sör illata semleges volt.

Jöjjön a lényeg, az íz:
A Dreher-féle Kozel első kortyai élesztősek, kissé szétcsócsált kenyérre emlékeztetőek voltak, némi rejtett kukoricás összetevőkre emlékeztető édeskés vonallal egyben. Ehhez jön egy olyan fajta savanyú utóíz, amely a kortyok lenyelésekor ott maradt a számban. A cseh Kozel ennek teljes ellentéte, ugyanis ebben leginkább a tiszta komló keserű íze vegyül a maláta édeskésségével, és a kortyok mindegyike jól esik. Utóíze nincs, legalább olyan tiszta az összkép, mint bármelyik "Reinheitsgebot alapján" főzött német sörnél
Összefoglalva ismét kiderült, hogy amit itthon eladnak egy márkanév alatt, annak gyakorlatilag semmi köze nincs ahhoz, ahonnan származik, legalábbis beltartalom tekintetében. Hab a tortán, hogy a magyar Kozelért 169Ft-ot fizettem a Tesco-ban, a cseh Kozelért pedig - hihetetlen áron - 7,90 CZK-ért jutottam hozzá, azaz kb. fele áron adták, mint nálunk. Te jó ég, így járt a Staropramen, a Kozel, a Löwenbrau és még ki tudja hány sör..

Alkoholtartalom: 4%

Összetevők: ivóvíz, árpamaláta, komló, konlókivonat

Gyártja (cseh): Plensky Prazdroj a.s. U Prazdroje 7.

Származási hely (magyar):
EU
Forgalmazza (magyar): Dreher Sörgyárak Zrt. 1106 Budapest, Jászberényi út. 7-11.


Itt vettem (cseh): Písek, Csehország; Ára: 7,90 CZK (2013.08)
Itt vettem (magyar): Tesco, Kecskemét; Ára: 169 Ft (2013.12)


Értékelés (cseh)

Sör pontszám: 8/10 (cseh)
Ár/érték: - 11/10! (cseh)
Újra vennék? – Igen (cseh)
Megérte? - Igen (cseh)

Értékelés (magyar)
Sör pontszám: 4/10 (magyar)
Ár/érték: - 5/10 (magyar)
Újra vennék? – Talán (magyar)
Megérte? - Hát... (magyar)











2 megjegyzés:

  1. Néhány kihagyhatatla sörvideó:


    Főzdefeszt - Első Hazai Kézműves Sörfesztivál
    http://youtu.be/0PcWK6TWxms

    Mitől lesz kézműves a sör?
    http://index.indavideo.hu/video/Mitol_lesz_kezmves_a_sor

    3 remek sörözőt ajánlunk
    http://www.noltv.hu/play?v=u519ded283810b

    Házisörfőzők versenye a Spílerben
    http://indavideo.hu/video/Hazisorfozok_versenye_a_Spilerben

    Mi nem cicis lányokkal támasztjuk meg a sört
    http://www.noltv.hu/play?v=u519488c9e3d59

    VálaszTörlés
  2. Acseheknél kb. 15 féle Kozel-t gyártanak, de a legrosszabb sem olyan ótvar, mint a magyar verzió (Lásd Zlaty Basant-Aranyfácán).

    VálaszTörlés