2012. szeptember 17., hétfő

Kácov Hubertus Světlý Ležák 4.7%

Típus: Cseh sör, világos
 

Saját tapasztalat: A Pivovar Kácov 1457 óta főzi söreit Csehországban, Kácov-ban. A világos pilseni típusú sörük színe határozott, aranysárga, jó cseh sörökhöz méltóan egészen testes, sötét. Érdekessége, hogy a címke szerint nem pasztőrözték a készítés során. (Utoljára ilyet a Kurfun kóstolt  söreim között a Corfu Beer kóstolásakor láttam.) Habár a Huberus kicsit gyorsan elvesztette a habját, de ezt az apró gondot mással helyrehozta. Ízvilágát a kesernyés komló tölti be, és a kortyolások között megjelent egy egészen egyedi, fűszerű ízre emlékeztető valami. (konkrétan egy zöldfűszeres vajkrém képe ugrott be!) Először azt hittem, hogy valami baj van velem, de utánaolvastam, és találtam az interneten hasonló élményt (fű) más írásoknál, így visszatért az önbizalmam is. Összképe teljesen rendben van, a keserűség mellett kicsit érződik a maláta édessége is, egész jól kibalanszírozták a Hubertus ízvilágát. Kellemesen gyorsan lecsúszott, és egyedi ízével valószínűleg bekötött szemmel sem találgatnék sokáig, hogy pontosan mit is iszom.

Ratebeer link

A Hubertus-t apukámtól kaptam ajándékba, ezúton is köszönet érte! :)

Alkoholtartalom: 4.7%

Összetevők: víz, árpamaláta, komlókészítmények

Gyártja: Pivovar Kácov S.R.O., V Podskali 6. 285 09 Kácov, Csehország

Itt vettem: Ajándék volt






Értékelés
Sör pontszám: 8/10
Ár/érték: Ajándék volt
Újra vennék? – Igen
Megérte? - Igen

2012. szeptember 8., szombat

Novopacké Pivo - Valdštejn 7%

Típus: Cseh sör, világos

Saját tapasztalat: A Novopacké Pivo-t körülbelül 1 hónappal ezelőtt ismertem meg, ugyanis akkor a Kumburák-ot kóstoltam meg. Már akkor is határozottan bejött a sörfőzde által megálmodott ízvilág, így bizakodva bontottam ki a Valdštejn-t is.
Ráadásul most a Valdštejnt kötzvetlenül a Podkrkonošský Speciál után kóstolom, így ahhoz tudom hasonlítani. a A címkén 7% alkoholtartalmat tüntettek fel, úgyhogy ez az előzőhöz hasonlóan szintén rendesen fejbevágós sör lesz... Amikor lepattintottam a kupakot az üvegről, fehéren gőzölgött, olyan volt, mint amikor egy jobb fajta pezsgőt bont ki az ember. A pohárba töltéskor habja gyorsan szertefoszlott és a Podkrkonošský Speciál-lal ellentétben kimondottan ritkás volt. A magas alkoholtartalmú sörökre jellemző ez a jelenség, így ez alapján még kár lenne bármilyen negatív következtetést levonni. A sör színe kimondottan telt volt és határozott mélységgel rendelkezett. Ízét tekintve nagy különbséget nem fedeztem fel a Podkrkonošský Speciál-lal összehasonlítva, ez is kellemesen csúszós, csehes ízvilágú volt, amelyben viszont már határozottan jelentkezett az alkohol íze is. (A Novopacké Pivo "családtagok" között ez a sör a legerősebb)
A ratebeer-en eléggé lehúzták, de nekem alapvetően ízlett. Végszóként annyit mondanék, hogy egy csehországi túra során ebből a sörből is nyugodtan hoznék egy rekesszel.

A Valdštejn-t apukámtól kaptam ajándékba, ezúton is köszönet érte! :)


Alkoholtartalom: 7%


Összetevők:
víz, cukor, árpamaláta, komló, komlókionat, antioxidáns E300.

Gyártja: Pivovar Nová Paka a.s., Pivovarská 400, 509 01 Nová Paka, Csehország.

Itt vettem: Ajándék volt







Értékelés
Sör pontszám: 9/10
Ár/érték: Ajándék volt
Újra vennék? – Igen
Megérte? - Igen

Novopacké Pivo - Podkrkonošský Speciál 6.3%

Típus: Cseh sör, világos

Saját tapasztalat: A Novopacké Pivo-t körülbelül 1 hónappal ezelőtt ismertem meg, ugyanis akkor a Kumburák-ot kóstoltam meg. Már akkor is határozottan bejött az ízvilága, így bizakodva bontottam ki a Podkrkonošský Speciál-t is.
A címkén 6.3% alkoholtartalmat tüntettek fel, úgyhogy ez fejbevágós sör lesz... Amikor lepattintottam a kupakot az üvegről, fehéren gőzölgött, olyan volt, mint amikor egy jobb fajta pezsgőt bont ki az ember. A pohárba töltéskor extra kemény, dús habja keletkezett és a sör színe is határozott mélységet mutatott. Ez eddig mindig pozitív előjel volt az ízekre vonatkozóan, és az első kortyok után ez ismét megerősítésre került. A Novopacké Pivo ismét nagyot alkotott, ugyanis ez a sörük is határozottan finom. A Kumburák-nál azt írtam, hogy kicsit belga sörös beütésűnek tűnt nekem, ez a Podkrkonošský Speciálnál szerintem nem érvényesül. Tisztán cseh sör, annak minden finomságával együtt, valamint kis extra alkoholtartalommal megspékelve. A sörfőzés során valamiért tettek hozzá cukrot, de ez óvatosan megbújik az aromában, úgyhogy tulajdonképpen nem tudok érte haragudni.
Az Észak-Csehországban működő sörfőzde terméke kimondottan ízlett, bármikor vennék akár egy rekesszel is belőle, ezért 9 pontot adok most rá.

Van még egy üveggel a hűtőben ettől a sörfőzdétől, méghozzá a legerősebb fajta sörük, amelynek neve: Valdštejn.



Nagyobb térképre váltás



A Podkrkonošský Speciál-t apukámtól kaptam ajándékba, ezúton is köszönet érte! :)


Alkoholtartalom: 6.3%

Összetevők: víz, cukor, árpamaláta, komló, komlókionat, antioxidáns E300.

Gyártja: Pivovar Nová Paka a.s., Pivovarská 400, 509 01 Nová Paka, Csehország.

Itt vettem: Ajándék volt






Értékelés
Sör pontszám: 9/10
Ár/érték: Ajándék volt
Újra vennék? – Igen
Megérte? - Igen

Augustiner Bräu Weissbier 5.4%

Típus: Német sör, világos búza

Saját tapasztalat: Az Augustiner Bräutól már két sört is megkóstoltam (Augustiner Bräu München Edelstoff 5.6%, és a Augustiner Bräu Lagerbier Helles 5.2%), és fontos, hogy ezt a sört ne keverjük össze az itthon kapható, hasonló nevű Augsteiner Hefeweissbier 5.3%-kal. Az alapvetően pozitív tapasztalatok alapján nagy kíváncsisággal bontottam ki búzasörüket, az Augstiner Bräu Weissbier-t. Kitöltés után nagyon szépen mutatott a korsóban, az opálosan, narancsosan fénylő, kissé zavaros szűretlen búzasör, amelynek tetején szép, kemény hab pompázott jó pár percig. Ízében semmi csalódást keltőt nem találtam, hozza azt, amit egy német, minőségi búzasörtől vár az ember. Sőt, a sima "búzasörösség" mellett mintha korianderes ízfoszlányok is lennének benne.
A nemrég kóstolt Oettinger Weissbier-rel ellentétben nagyon jól esett a fogyasztása közben, kimondottan frissítően hatott. A nálam etalonnak számító Franziskaner Weissbier talán egy fokkal még finomabb, de ennek a sörnek sincs semmi szégyenkeznivalója a mezőnyben. (Ráadásul Münchenben ez egy átlagos sörnek számít!)
Ízvilágánál pedig már csak az ára nagyszerűbb, 79 eurocentért leltem rá. Haj...ha az itthoni 200-250 Ft-os sörök ilyenek lennének...de jó világ is lenne. :)

Alkoholtartalom: 5.4%

Összetevők: víz, búzamaláta, árpamaláta, komló, élesztő

Gyártja: Augustiner-Bräu, München, Németország

Itt vettem: Aldersbach, Nahkauf, Németország, Ára: 0.79€





Értékelés
Sör pontszám: 8/10
Ár/érték: 9/10
Újra vennék? – Igen
Megérte? - Igen