2012. április 23., hétfő

Franziskaner Weissbier 5% - Német búzasör

Típus: Német sör, világos, búza

Saját tapasztalat: A Fanziskaner sört kb. 10 éve ismertem meg Karlsruhe-ban, Németországban. Az akkoriban még ismeretlen sörök között bóklászva fedeztem fel egy Edekában, és mivel búzasör volt, kíváncsiságból beletettem a kosárba. Jó döntés volt!
Most pedig újra hoztam belőle hazájából, mégpedig a "teszthez". Biztonsággal állíthatom, nem változott, őrzi akkori fényét, és kimondottan finom, szűretlen búzasör továbbra is a Franziskaner. A pohárba kitöltve rögtön látszódik rajta, hogy szűretlen, ugyanis a fény csak átszűrődni tud rajta, kimondottan "búzasörösen zavaros". Habja szép kemény, a pohár síkjából is kilépett a kitöltés során. (Ehhez a művelethez az üveg hátulján segédlet is található: Először a sör nagy részét óvatosan ki kell tölteni a korsóba, majd pedig az üveg alján kicsit hagyni, ezt jól felkeverni és egy határozott mozdulattal rátölteni a korsóban lévő sörre. Ettől belekerül az üveg aljára esetlegesen lerakódott sörélesztő, és így lesz teljes a megálmodott összkép). Illatát és ízét tekintve felsőkategóriás búzasörnek mondom, amely kellemetlen utóíztől teljesen mentes, és rendkívül jól csúszik. Egy korsónál csak fájó szívvel tudnék megállni (kivéve, ha az német szokás szerint 1 literes), nagyon itatja magát.
Nekem a Franziskaner 100%-ban bejött, úgyhogy a világos sörök között 10 pontot képviselő Pilsner Urquell mellett most ez a búzasör is megkapja tőlem a 10 pontot.

Proooost! :)


Update: Azóta megkóstoltam a Franziskaner Weissbier Dunkel-t is :)

Alkoholtartalom: 5%

Összetevők: víz, búzamaláta, árpamaláta, élesztő, komlókivonat

Gyártja: Spaten-Franziskaner-Bräu GmbH, 80335 München, Németország

Itt vettem: Kaufland, Vilshofen, Németország, Ára: 0.77€ (2012.03.)


Értékelés
Sör pontszám: 10/10
Újra vennék? - Igen, bármikor
Megérte? - Igen!

2012. április 9., hétfő

Oettinger Export 5.4%

Típus: Német sör, világos

Saját tapasztalat: Egyik legolcsóbb német sörömet vettem meg Vilshofen-ben, amikoris a bevásárlókocsiba beletettem az Oettinger Export-ot, egészen pontosan 29 Eurocent-ért. (azaz nem egészen 85 Ft-ért, 290 Ft-os Euro árfolyammal számolva.) Ez a sör még az itthon legolcsóbban vásárolt Spaten-nél (99 Ft) is kevesebbe került!
Az üveg egy 1731 óta gyártott, 5.4%-os alkoholtartalmú, világos sört rejtett, amely első pillantásra meglepően kulturáltan nézett ki, és még habja is volt. Íze azonban jóindulattal sem mondható kellemesnek... Kicsit poshadt, savanykás keserű íz, amely némi citrusbeütéssel próbálja felhozni magát a "lecsúszik" kategóriába, éppenhogy kielégítő sikerrel. Ehhez jött még egy fémes, üveges íz, amellyel megadta a kegyelemdöfést. A 29 centbe pedig igazi komló már nem is fért bele, csak komlókivonat. Volt már sör, amelyet kiöntöttem (pl. Steffl), és őszintén szólva ez is közel állt hozzá. Végül elfogyasztottam, és azt kell, hogy mondjam alapvetően jobb volt, mint az itthoni 100 Ft-os sörök, viszont egy Soproni 1895 vagy egy Arany Ászok messze megelőzi az Oettingert.



Alkoholtartalom: 5.4%

Összetevők: víz, árpamaláta, komlókivonat
Gyártja: Oettinger Brauerei GmbH D-86732 Oettingen

Itt vettem: Kaufland Vilshofen, Németország, Ára: 0.29€ (kb. 85 Ft)



Értékelés

Sör pontszám: 3/10
Újra vennék? – Nem
Megérte? - Hááát...

Miercurea Ciuc Premium 5% - Román sör, Csíkszeredából

Típus: Romániai sör (Erdély területéről), világos

Saját tapasztalat: Romániában készült sört még sohasem ittam, az első nem más, mint mai tesztalanyom, a Ciuc Preimium. A doboz egy pilseni típusú lager sört rejt, amelynek színe aranysárga volt a pohárba töltve. Habja szép keményre formálódott, kb 3-5 percig teljes nagyságában jelen volt, ezután pedig fokozatosan eltűnt. Íze határozott, markáns keserűséget hordoz magában és külön örültem neki, hogy nem volt egy csepp dobozíze sem. A kortyok lenyelése után a cseh sörökre jellemző módon határozott keserű és kicsit száraz íz maradt a számban hátul a szájpadlásomnál, és ez tetszett.
Utánaolvastam: a Ciuc nem más, mint Csíki sör, amelyet a Heineken gyárt Csíkszeredán. Itthon nem kapható, a Heineken döntése következtében csak Romániában érhető el a boltokban, nem exportálják.

A teszthez a sört Annától kaptam, ezúton is köszönet érte! :)


Alkoholtartalom: 5%

Összetevők: víz, árpamaláta, komló
Gyártja: Heineken Romania S.A. Bucuresti, Sector 1. Str. Tipografitor nr. 11-15. Romania

Itt vettem: Ajándék volt



Értékelés
Sör pontszám: 8/10
Újra vennék? – Igen
Megérte? - Igen

TS Tesco Stong Lager Sör - Full Bodied Beer 7%

Típus: Lengyel sör, világos

Saját tapasztalat: Te jó ég, mire adtam a fejem! Tesco-s sört kóstolok... A TS Stong Lager a Tesco saját márkás söre, amelynek a dobozán származási helyként Lengyelország lett megjelölve. Összetevői alapján akár még jó is lehetne, ugyanis vizet, árpamalátát, sörárpát, komlót és sörélesztőt tartalmaz, azaz semmiféle oda nem illő adalékanyagot (pl. kukoricadarát) nem tettek bele. Amikor a pohárba töltöttem, nagy meglepetésemre egészen testes, mély színű folyadék került elő a minimál design-os dobozból, és amelynek egészen jófajta habja is lett. Ízében az alkohol domináns jellege mellett határozott keserű íz jelentkezik. Első húzásra kb 3-4 kortyot ittam, amelyek lenyelése után összerándult a szám és elfintorodtam. Ez a fajta reakcióm a sör fogyásával egyenes arányban feloldódott és egyre jobban megszoktam. Mindemellett valamiért a füstös és komlós jelző jutott még eszembe a fogyasztása során, amely egy dobozízzel párosult. Nyilvánvalóan nem lesz a kedvenc söröm, de a minimum szintet azért megüti. Jobban ízlett, mint pl. a Steffl, vagy mint a katasztrofális Spaten, de hasonló áron inkább Arany Ászokat vagy Sopronit vennék.


Alkoholtartalom: 7%

Összetevők: víz, árpamaláta, sörárpa, komló, sörélesztő
Gyártja: Tesco Polska Sp. z.o.o. ul. Kapalenka 56, 30-347 Krakow, Lengyelország


Itt vettem: Kecskemét, Tesco, Ára: 199 Ft



Értékelés

Sör pontszám: 4/10
Ár/érték: 5/10
Újra vennék? – Nem
Megérte? - Talán

Wernesgrüner Lemon 2.5% - Citromos sör

Típus: Német sör jellegű ital, világos

Saját tapasztalat: A Wernersgrüner Lemon a címkéje szerint egy szénasavas sör-limonádé koktél, édesítőszerrel. Végigolvasva az összetevőit meglepően sok adalékanyagot (a limonádéhoz felhasznált anyagok) tartalmaz. Amikor a pohárba kitöltöttem, egy egészen világos, áttetsző folyadékkal találkoztam, amely tetején korrekt hab alakult ki, és ez a hab meglehetősen szívós volt, ugyanis egészen sokáig megmaradt. Az első kortyoknál inkább a limonádét, a későbbiekben inkább a sört éreztem benne. Utóíze azonban mindenképpen limonádés. Kicsit kesernyés, kicsit savanykás és édeskés volt az összkép, és valahogy sörként nehezen tudom értékelni. Utoljára azt hiszem, hogy a Henninger Radler ízesített sörét kóstoltam, de ez a mai talán kicsit műízűbb volt. Nyáron, 40 fokban biztos jobban esett volna, de így tavasszal egy üveggel mindenképpen elég volt belőle, főleg a 300 Ft feletti árával...
A lejáratot ne figyeljétek, jóval hamarabb ittam meg, mint ahogy határidős volt, csak most volt időm feltölteni a blogra az anyagot.

10 perccel később: A vége határozottan édes volt.


Alkoholtartalom: 2.5%

Összetevők: világos sör (víz, árpamaláta, komló, komlókivonat, élesztő), citromos limonádé (víz, széndioxid, étkezési sav (Citromsav), természetes citrus ízesítő, édesítőszer (ciklamát, szaharin, Aceszulfam K, aspartam), Fenil-alanin-forrást tartalmaz

Gyártja: Wernersgrüner Brauerei, D08237 Wernersgrün

Itt vettem: Kecskemét, Auchan, Ára: 332 Ft (0.33l)



Értékelés
Üdítő pontszám: 6/10
Újra vennék? – Nem nagyon
Megérte? - Igen

Kapcsolódó cikk: Azóta megkóstoltam a Wernesgrüner Pils-t is.

Kulmbacher Kapuziner Weissbier 5.4% - búzasör

Típus: Német sör, világos, búza

Saját tapasztalat: A Kulmbacher név olyan ismerősen csengett, de nem tudom honnan... Szerintem valahol ittam már tőlük sört, csak nem ugrik be, hogy pontosan merre. De mindegy is, a Kapuziner Weissbier önállóan is megállja a helyét, ugyanis az érte fizetett 0.64€ az utolsó centig megérte ezért a búzasörért. Habja szép kemény volt, amelyet kicsit sárgásra színezett a búzasör, és percekig ott díszlett a pohár tetején. Színét tekintve sötétsárgás, valamint teljesen "zavaros", azaz a szűretlen búzasörök tipikus jegyét is hordozza. Íze friss, finom, és a kategóriájában átlagosnak mondható 5.4% alkoholtartalommal rendelkezik. A búzasöröskre jellemzően feltüntették az üvegen, hogy élesztőt is tartalmaz, amely szépen leült az üveg oldalára/aljára a hűtőben töltött idő alatt. A kitöltés előtt szépen felkavartam, és egy határozott mozdulattal töltöttem a pohárba az utolsó cseppeket. Határozottan kevés szénsavat éreztem benne, ezért kimondottan selymesnek hatott az összkép, csapolt búzasöröknél tapasztaltam hasonlót.
Ha itthon 200 Ft-ért ilyet adnának, valószínűleg mindig lenne itthon 1 rekesszel. Nálam hasonló szintet ért el, mint pl. a Lövenweisse, A Paulaner Hefe-Weissbier Dunkel vagy a Hacker-Pschorr - Hefe Weisse világos. A csatos üveg pedig külön jutalom volt :)


Alkoholtartalom: 5.4%

Összetevők: víz, árpamaláta, búzamaláta, komló, komlókivonat, élesztő
Gyártja: Kulmbacher Brauerei Aktien-Gesellschaft 95326 Kulmbach


Itt vettem: Kaufland Vilshofen, Németország, Ára: 0.64€ (kb. 180-200 Ft)



Értékelés
Sör pontszám: 9/10
Ár/érték: 10/10
Újra vennék? – Igen
Megérte? - Igen

2012. április 1., vasárnap

Ottakringer 4.9% - Osztrák sör

Típus: Osztrák sör, világos

Saját tapasztalat: Minimál design-nal ellátott, egyszerű, sárga dobozban hozták forgalomba az Ottakringert, amelyet a Pécsi Sörfőzde készít az eredeti licensz (Ottakringer Braurei, Bécs) alapján. Mindössze 149 Ft-ba került a Tescoban, csodát tehát nem várok tőle. A pohárba töltve világos színű volt, és a sör meglepetésemre nem volt átlátszó, inkább csak áttetsző, opálos, amely hasonlított a szűretlen búzasörökhöz. Habja és szénsavtartalma egyaránt gyorsan eltűnt. Ízében a keserű mellett felfedeztem némi citrusos beütést, de amúgy alapvetően rendben volt az összkép. Nem volt kellemetlen utóíze, mivel hála Istennek nem tettek hozzá kukoricadarát vagy bármi hasonló borzalmat. Ennyi pénzért egészen iható volt, a saját kategóriájában teljesen fogyaszthatónak ítélem.



Alkoholtartalom: 4.9%

Összetevők: ivóvíz, árpamaláta, komló és antioxidáns (aszkorbinsav)
Gyártja: Pécsi Sörfőzde Zrt. 7624 Pécs, Alkotmány u. 94.


Itt vettem: Kecskemét, Tesco, Ára: 149 Ft



Értéke
lés
Sör pontszám: 6/10
Ár/érték: 8/10
Újra vennék? – Igen
Megérte? - Igen

HB Hofbräu München - Münchner Weisse 5.1% Búzasör

Típus: Német sör, világos, búza

Saját tapasztalat: A HB sima változata (HB Premium Lager) után most következzen a HB Búza. A pohárba töltve hatalmas habja lett, amely extra kemény és tartós volt. Ritkán látni olyan sört, amelyet kitöltve a hab kifejlődik, majd az fél perccel később tovább növekszik és kilép a pohár tetejének a síkjából. A sör színe hozza a német búzáknak a megszokott minőségét. Illatában volt valami különleges, fojtogató, amire nem tudtam rájönni, mi okozza. Íze egészen friss, üde, egészen picit citromos beütésű, leginkább az Edelweiss jutott róla eszembe. Megfelelően keserű, és a benne lévő élesztő, valamint a teljes összhatás tekintetében olyan érzése van az embernek, mintha hazaérne. Megnyugtató, finom, olyan, amilyennek egy búzasörnek lennie kell. Ajánlott kategória.



Alkoholtartalom: 5.1%

Összetevők: víz, árpamaláta, búzamaláta, komló, élesztő (az élesztőt a magyar nyelvű leírásnál nem írták oda!)

Gyártja: Staatliches Hofbräuhaus in München, Hofbräuallee 1. 81829 München


Itt vettem: Szolnok, Cora, Ára: 359 Ft (2011.10.)



Értékelés

Sör pontszám: 9/10
Ár/érték: 9/10
Újra vennék? – Igen
Megérte? - Igen

Arany Ászok - Félbarna 5.1%

Típus: Magyar sör, félbarna

Saját tapasztalat: A világos Arany Ászok egészen jól csúszott, ezért a félbarna változatot is reménykedve bontottam ki. A pohárba töltve habja gyakorlatilag nem volt, színe viszont hozta a félbarna sörök világát. Ízét tekintve kritikus leszek: Kimondottan furának éreztem, olyan volt, mintha erősen szénsavas, keserű víz lenne valami száraz anyaggal összekeverve. Mindehhez egy csipet édes keveredett, és összességében azt mondhatom, hogy a sima Ászokkal ellentétben ebből nem szívesen innék meg még egyet.
Alkoholtartalma (5.1%) magasabb, mint a világos változaté (4.5%).



Alkoholtartalom: 5.1%

Összetevők: víz, árpamaláta, kukoricagríz, komló, komlókivonat
Gyártja: Dreher Sörgyárak Zrt. 1106 Budapest, Jászberényi út 7-11.

Itt vettem: Kecskemét, Malom Center CBA, Ára: 199 Ft (2012.02.)



Értékelés
Sör pontszám: 3/10
Ár/érték: 4/10
Újra vennék? – Igen
Megérte? - Igen

Arany Ászok világos 4.5% - "Jobban csúszik"

Típus: Magyar sör, világos

Saját tapasztalat: Régen ittam már olyan sört, amelyhez a hozzá tartozó korsó ott lapul a szekrényben, de az Arany Ászok ilyen. Az Ászok habja először ritkás volt, majd nagy meglepetésemre besűrűsödött és jó pár percig megmaradt a sör tetején. Ízét tekintve meglepően élesztős, "folyékonykenyeres", amelyhez hozzájön némi keserű és talán kis savanykás íz is. Összetevői között megtalálható a kukoricagríz, ettől úgy féltem, mint a tűztől.. szinte biztos voltam benne, hogy teljesen elrontja az ízvilágot, de a sörfőzdében jó munkát végeztek, ugyanis nem volt különösebb kellemetlen utóíze a sörnek (maximum kis száraz). Szerintem majdnem olyan jó, mint a Soproni 1895, teljesen jól itatja magát, meg tudnék inni belőle még kettőt-hármat különösebb megerőltetés nélkül. Összességében kellemesen csalódtam.



Alkoholtartalom: 4.5%

Összetevők: víz, árpamaláta, kukoricagríz, komló, komlókivonat

Gyártja: Dreher Sörgyárak Zrt. 1106 Budapest, Jászberényi út 7-11.


Itt vettem: Kecskemét, Malom Center CBA, Ára: 189 Ft (2012.02.)



Értékelés

Sör pontszám: 7/10
Ár/érték:
Újra vennék? – Igen
Megérte? - Igen