2012. január 31., kedd

San Francisco Liberty Ale 5.9% - Amerikai sör

Típus: Amerikai sör, világos ale

Saját tapasztalat: Különleges üvegben, 0.355l-es (12 uncia) palackban jutottam hozzá a San Francisco Liberty Ale-hez. A 2011-es budapesti Főzdefeszten sikerült rátalálnom egy sátorban, talán a Csakajosör standjánál. Amerikai sör... mindig is álmom volt megkóstolni egyet! (Na jó, a Miller-en kívül :) ) A Liberty Ale-t amikor a pohárba töltöttem, egy egészen telt színű, világos sör fogadott, amely nagy meglepetésemre nem volt átlátszó. Egészen szűretlen búzasörös kinézetűnek mondanám, és habja is rendben volt. Illata olyan, mintha aszaltgyümölcsök keverednének a sör keserűségével.
Belekortyolva valami isteni, egészen különleges! Igen erős, de kellemes keserű íz vegyül valami megfoghatatlan fanyarsággal. Olyan mintha egy jobb belga sört vegyítenénk mondjuk a Pilsner Urquell utóízével, és az egészet egy "júeszéj" logó mögé bújtatva innánk. Eredeti, amerikai BUD-ot még nem ittam, de ez a Liberty Ale biztosan helyből átugorhatja, bármilyen is legyen. Nagyon jó élmény volt, bármikor innék újra egy ilyen San Francisco-i kis üveges nedűt! Kár, hogy csak egyet vettem...


Alkoholtartalom: 5.9%

Összetevők: víz, árpamaláta, komló

Gyártja: Anchor Brewing Co. San Francisco, USA

Itt vettem: Főzdefeszt 2011. Budapest, Ára: 650 Ft




Értékelés
Sör pontszám: 9/10
Ár/érték: -
Újra vennék? – Igen
Megérte? - Igen

2012. január 30., hétfő

Karácsonyi Tuborg - Julebryg - Christmas Edtition Brew 5.6%

Típus: Dán sör, világos (félbarna?)

Saját tapasztalat: Tuborg Christmas Edition - karácsonyi kiadás. Egy kedves barátomtól kaptam ezt a sört kb. 2 hónappal ezelőtt, most elérkezett az idő, hogy felbontsam. A Tuborgról, eddig van egy jó (Tuborg Green) illetve egy kevésbé jó (Tuborg Pure Gold) élményem, így hát izgatottan bontottam ki a mikulásszánnal és Mikulással díszített, hóesést ábrázoló 0.33l-es dobozt. A benne lévő anyag kitöltésekor rögtön meglepődtem, ugyanis a várt világos szín helyett egy egészen sötétes, telt színű folyadék fogadott, amely simán elmenne akár félbarna sörnek is.
Illatában barnasörös jelleget fedeztem fel, íze pedig egészen finom, fűszeres-gyümölcsös, édeskés-kesernyés.

Kicsit utánaolvastam a karácsonyi edition történetének:
Minden évben egy "J-day"-nek nevezett ünnep alkalmával főzik, és csak 6 héten keresztül kapható a boltokban. Ennek ellenére a 4. legnagyobb mennyiségben eladott sör Dániában, és csak olyanok előzik meg, mint az egész évben kapható Tuborg Green, Tuborg Classic és Carlsberg Pilsner. A hivatalos oldalon kiemelik a karamell és feketeribizli aromának a jellegzetességét. (Utolsó kortyokat fogyasztva simán bele tudom képzelni én is) :)


Alkoholtartalom: 5.6%

Összetevők: víz, árpamaláta, komló, medvecukor (édesgyökér)

Gyártja: Tuborg Breweries Ltd. Copenhagen, Denmark

Itt vettem: Ajándék volt, ezúton is köszönöm! :)




Értékelés
Sör pontszám: 9/10
Ár/érték: -
Újra vennék? – Igen
Megérte? - Igen

Primus 4.2% - Cseh sör

Típus: Cseh sör, világosKép hozzáadása
Saját tapasztalat: A Primust Pilzenben-ben gyártják úgy, mint a Pilsner Urquell-t is. A pohárba tölvte kb 2 cm hab keletkezett, de sajnos már a fénykép készítése alatti fél percben gyakorlatilag eltűnt. Illatában pici citrusféleséget fedeztem fel, de ez egészen minimális. Ízvilága számomra kicsit jellegtelen, semmi különöset vagy említésre méltót nem találtam benne. Egyszerű, keserű, és íze is gyorsan múlik - ennek köszönhetően vagy ennek ellenére(?) gyorsan lecsúszott az egész. Utóízébe próbáltam beleképzelni a Pilsner Urquell jellegzetes aromáját, az elején nehéz volt, de a később egyre inkább erőltettem, hogy elhiggyem azt, hogy "majdnem olyan". De nem... és sajnos az utolsó kortyoknál erőteljes savanykás dobozíz rontotta el az összképet.
Cseh sörök mezőnyében a Primus-t közepesre értékelem.


Alkoholtartalom: 4.2%

Összetevők: víz, árpamaláta, komló

Gyártja: Plzensky Prazdroj, a.s. U Prazdroje 7, 30497 Plzen, Ceská Republika

Itt vettem: Ajándék volt, köszönet érte!



Értékelés
Sör pontszám: 5/10
Ár/érték: -
Újra vennék? – Nem
Megérte? - Nem

2012. január 28., szombat

Schöfferhofer Hefeweizen 5% - Német búzasör

Típus: Német sör, világos, búza

Saját tapasztalat: Német búzasör... egyik kedvenc sörfajtám. A Schöfferhofert már régóta vadásztam a boltok polcain, végül egy Corában sikerült megtalálnom. Rikító narancsos címkéjével rögtön felismertem! :) Pár napig pihent a hűtőben, ezáltal rendesen behűtve töltöttem ki az egészen zavaros, szűretlen sört a korsóba. Illata finom búzasörös volt, íze pedig finom friss, amelyet az Edelweiss-hoz, vagy a Löwenweisse-hez hasonlítanék. Biztosan nem sprólták ki belőle az anyagot, mivel nemcsak az üveg oldalán, hanem a pohár alján is leült a szárazanyag, valamint az élesztő. Erről külön kép van, elég bizarr, ahogy a pohár fenekére néztem - ha valakinek jó a fantáziája :) Habját átjárta a narancsos színű elegy és nem esett össze rögtön, hanem sokáig megmaradt. A Schöfferhofert egyértelműen a felső kategóriába helyezem.


Alkoholtartalom: 5%

Összetevők: víz, búzamaláta, árpamaláta, komló és sörélesztő

Gyártja: Radeberger Gruppe - Frankfurt
Fogralmazza: Liquid Gold Kft. 1117 Budapest, Hunyadi J. út 1.

Itt vettem: Szolnok, Cora, Ára: 479 Ft





Értékelés:
Sör pontszám: 9/10
Ár/érték: 6/10
Újra vennék? – Igen
Megérte? - Igen

Pardál 3.8% - Cseh sör

Típus: Cseh sör, világos

Saját tapasztalat: A Pardál nem túl nagy nevű sör, de kíváncsi voltam rá, ha már ott várt rám a Tesco polcán, Brno-ban. A piros címkét végignézve azt találtam, hogy az alkoholtartalma egészen kevés, mindössze 3.8%. Igazából ettől a sörtől nem vártam túl sokat, de ezt a keveset is alulmúlta. Cseh sör létére egyszerűen fura, hogy nem finom... Az első kortyok is összerántották az arcizmaimat, az ezután következők pedig újra, meg újra megtették ezt. A Pardál egy erősen keserű, fura (talán savanykás?) utóízzel rendelkező, átlag alatti sör, amely cseh kategóriában az egyik olyan kivétel, amely egyáltalán nem ízlett. Olyasmi, mint a - többszöri tesztelés után sem ízlő - Amstel. Olcsóbb kategóriában gondolkodva pl. a Kozel is sokkal de sokkal jobb volt ennél.



Alkoholtartalom: 3.8%

Összetevők: víz, árpamaláta, komló, komlókivonat

Gyártja: Budejovicky Budvar, Karoliny Svetlé 4, Ceské Budejovice

Itt vettem: Csehország Liberec, Ára: A blokkot sajnos elvesztettem, de kb. 18-20 KC, azaz kb 190-230 Ft



Értékelés
:
Sör pontszám: 3/10
Ár/érték: 4/10
Újra vennék? – Nem
Megérte? - Nem

Wells Banana 5.2% - Angol banános sör

Típus: Angol sör, ízesített

Saját tapasztalat: Banános sört még sosem ittam, még az ízesített belga sörök között sem találkoztam ilyennel. Illata, és íze is banános, tehát ezt a feladatát teljesíti 100%-ban. Habja nem sok volt, amikor kitöltöttem és az is gyorsan elillant, ezért pontlevonás jár. Színét tekintve teljesen olyan, mint egy átlagos sör, ez alapján a világon bármi lehetne. Hozzáadott cukortartalma miatt édeskés beütésű, és fogyasztása közben leginkább egy banános csoki jutott eszembe. 5.2%-os alkoholtartalma szerintem átlag felettinek mondható az ízesített sörök kategóriájában. Az üveg vége felé már alig vártam, hogy elfogyjon, keserű, fintorgós utóíze volt. Egyszer mindenképpen érdekes volt, de ha már ízesített sörök közül kellene választanom, akkor mindenképpen egy belgára szavaznék.


A szintén Wells & Young's által gyártott csokoládés sört is megkóstoltam, tesztje itt olvasható: Youngs Double Chocolate Stout

Alkoholtartalom: 5.2%

Összetevők: víz, árpamaláta, kukorica, cukor, komló, banán, banán aroma

Gyártja: Welss & Young's Brewing Company, UK.
Fogralmazza: Liquid Gold Kft. 1117 Budapest, Hunyadi J. út 1.

Itt vettem: Szolnok, Cora, Ára: 599 Ft



Értékelés:

Sör pontszám: 5/10
Ár/érték: 4/10

Újra vennék? – Nem
Megérte? - Nem

Asahi 5% - Japán sör

Típus: Japán sör, világos

Saját tapasztalat: Japán sört még soha sem ittam, kíváncsian bontottam fel ezt a visszafogott, szürke címkés, japán írásjelekkel teletűzdelt 0.33l-es üveget, az Asahit. Számomra olvasható feliratok azt hirdetik rajta, hogy Super Dry, tehát extra száraz. A hátoldalán az áll, hogy Product of Czech Republic, azaz Csehországban gyártják, ez akár még jót is tehet neki. A kis fehér, magyar nyelvű címkén az összetevőknél feltüntettek kukoricát és rizs-t is, ez viszont még egy tesztelt sörömnél sem sejtetett semmi tuti dolgot...
A pohárba kitöltve színe alapján semmi különlegeset nem mondanék róla, egy a sok közül, valamint habját tekintve is hasonló megállapítást tennék. Az Asahinak szerintem nincs tipikus sörös illata, ízét tekintve pedig valóban egészen száraz, kicsit porszerű, amely kesernyés és nem túl kellemes utóízzel vegyített elegyet alkot. Próbáltam korábbi emlékeim között kutatni, hogy mihez is hasonlíthatnám, és a Korfun kóstolt (holland) Royal Dutch vagy (görög) Vergina jutott hirtelen eszembe.
Fura egy ízlésük lehet Japánban a sörkedvelőknek, ha ilyet isznak. Nekem egyszer mindenképpen élmény volt megkóstolni, de valószínűleg többször nem veszek Asahit :)


Alkoholtartalom: 5%

Összetevők: víz, árpamaláta, kukorica, komló, rizs

Fogralmazza: Drink Union Kft. 1088 Budapest, Vas u 1.

Itt vettem: Kecskemét, Tesco, Ára: 369 Ft (0.33l)




Értékelés: 5/10
Újra vennék? – Nem
Megérte? - Igen!

Gösser Bock 7% - Osztrák sör

Típus: Osztrák sör, barna

Saját tapasztalat: A Gösser Bock-ot kibontva ás a pohárba töltve hatalmas hab keletkezett, ha nem iszom le hirtelen, akkor kifutott volna. Színét átjárta a barna sör teltsége, egészen sötétre színezte a benne lévő anyag. Illata és íze is barnasörös, édes, malátás. Starkbier-nek, azaz erős sörnek tüntették fel a címkén, amely helytálló 7% alkoholtartalma miatt. Nincsen kellemetlen utóíze, finom barnasör a Gösser Bock, összetevői között pedig semmiféle adalékanyagot, vagy oda nem illő dolgot nem találtam, csupán a standard árpamalátát, komlót és vizet. Itt a bizonyíték, hogy ennyiből is lehet jó sört készíteni! :) Jobban ízlett, mint pl. Soproni Fekete Démon. Gut, besser, Gösser? :) Ki tudja, ez a Gösser most bejött nekem.



Alkoholtartalom: 7%

Összetevők: víz, árpamaláta, komló

Gyártja és fogralmazza: Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. 9400 Sopron, Vándor S. u. 1)

Itt vettem: Szolnok, Cora, Ára: 259 Ft



Értékelés: 8/10
Újra vennék? – Igen
Megérte? - Igen

Argus 5% - Lidl sör - Lengyel

Típus: Lengyel sör, világos

Saját tapasztalat: Az Argus egy dobozos sör volt a Lidl-ből, nem vártam tőle nagyot. Bár magyarul nem olvasható a dobozon, Lengyelországban gyártják (Vyrobeno v Polsku)
Az Argus habja a korsóban másodpercek alatt szertefoszlott, színe egészen világos és szinte teljesen átlátszó volt. Íze viszont meglepetést okozott: eléggé féltem az első kortyoknál ennél a - finoman szólva is - nem túl nagy nevű és egészen olcsó sörnél, azonban meglepően kulturált ízvilág fogadott. Megfelelően keserű, egy kevés dobozízzel vegyítve. Igazából mégcsak nem is fintorodtam el a kortyok végén, ez pedig egy alsókategóriás sörnél nagy szónak mondható! 149 Ft-ért sokkal jobb vétel, mint mondjuk egy Steffl, vagy egy Spaten.


Alkoholtartalom: 5%

Összetevők: víz, árpamaláta, komló

Fogralmazza: Lidl Magyaroszág Bt. 1037 Budapest, Rádl árok 6.

Itt vettem: Kecskemét, Lidl, Ára: 149 Ft



Értékelés: 5/10
Újra vennék? – Nem
Megérte? - Szinte ingyen volt

Zlatopramen 11 - Cseh sör

Típus: Cseh sör, világos

Saját tapasztalat: A Zlatopramen hangzása hasonlít a Staropramen-re, azonban mostani tesztalanyomat Krusovicében gyártják, míg a Staroprament a Pivovary Staropramen, Prágában. Itthon még nem láttam ilyet, ezzel az üveggel Csehországban futottam össze egy Tesco-ban. Nevében szerepel a 11°, ennek következtében átlagos mennyiségű, 4.9% alkoholtartalmat tettek az üvegbe a főzés során.
A kitöltéskor a pohárban szinte semmennyi hab nem képződött, és az a kevés is azonnal (kb 15 másodperc alatt) szertefoszlott. Illata picit édeskés, ízét tekintve pedig semmi extra. Keserű, de valahogy nem az igazi.. Színe is világosabb, mint az eddigi cseh söreim. Átlagosnak vagy picit az alattinak mondanám, és habár cseh sör, nem voltam tőle elájulva.
Legközelebb inkább egy Kelt-et választok a polcról :)

Alkoholtartalom: 4.9%

Összetevők: ivóvíz, maláta, komló, komlókivonat

Gyártja: Heineken Ceská Republika a.s. u Pivovaru 1, 27053 Krusovice

Itt vettem: Brno, Csehország, Tesco



Értékelés: 4/10
Újra vennék? – Nem
Megérte? - Kipróbálni igen

Newcastle Brown Ale - Angol sör

Típus: Angol sör, világos

Saját tapasztalat: A Newcastle Brown Ale habja szépen megmaradt a kitöltéskor, és aranybarnás színnel töltötte meg a poharat. Mint ahogy a címkén is hirdetik, ale típusú sör, amely kis karamellel fűszerezve egészen finom hatású volt. Összetevői között van néhány különleges/érdekes - glukózszirup, E150 és kukorica is (sajnos)... Az első kortyok kicsit száraznak tűntek, és ez az utóíz a 0.33l végéig elkísérte a kósotolásomat. Ennek ellenére (vagy ennek köszönhetően?) gyorsan eltüntettem a pohár tartalmát. Az angol sörök kedvelői valószínűleg kitérnek a hitükből, de én kicsit jellegtelennek tartom a Newcastle Brown Ale-t, egyáltalán nem ismerném fel becsukott szemmel, hogy melyik sörről van szó.
Összességében nem rossz, de egyszer elég volt.


Alkoholtartalom: 4.7%

Összetevők: víz, árpa, búza, kukorica, glukózszirup, karamell, E150, komló, élesztő

Fogralmazza: Parador Kft, 1149 Budapest, Róna u. 107/a

Itt vettem: Kecskemét, Tesco, Ára: 469 Ft (0.33l)



Értékelés: 6/10

Újra vennék? – Nem
Megérte? - Nem