2012. december 28., péntek

Paulaner Hefe-Weissbier Light 3.2%

Típus: Német sör, világos búza

Saját tapasztalat: A Paulaner sörökkel eddig semmiféle bajom nem volt, gyakorlatilag kivétel nélkül megfeleltek az átlagos- vagy éppen felsőkategóriás német sörök állította mércének, egészen... egészen a mai napig. A Paulaner Hefe-Weissbier Light söre a sör típusa szerint Schankbier (D), vagy Leichtbier (A), és szerintem valahogy nem lett az igazi. Bár hogy is gondolhatnám, hogy egy Light (vagy diétás?) változat ugyanolyan ízű, és ugyanolyan finom legyen, mint "teljes: Paulaner Hefe-Weissbier 5.5%" testvére...
Fej-fej mellett töltöttem ki a két üveg tartalmát, hogy láthassam a különbséget. Habjuk mennyisége alapján a Light alulmaradt, színben azonban meglepetésemre gyakorlatilag alig volt különbség. Sőt, a Light csak akkor volt világosabb árnyalatú egy hajszálnyival, amikor a lámpa felé tartottam a poharat. A továbbiakat tekintve habja gyakorlatilag 1 perc alatt szertefoszlott, a rendes változat viszont jól bírta a kortyolásokat is. A Paulaner Leicht íze valahogy szárazabb és élettelenebb volt, mintha hiányozna belőle valami, ami olyan finommá tehetné ezt a búzasört. (Az utolsó kortyoknál az ugrott be, mintha lejárt szavatosságú rozskenyeret ennék - persze még nem ettem ilyet, de ilyennek képzelem el). Az üveg hátuljára ragasztott címkén feltüntették, hogy mennyi energiatartalma van: 140 Kcal/0.5l (összehasonlításképpen a neten utánaolvastam, és a tapasztalatom szerint a normál sörök átlaga valahol 180-250 kcal között szóródik). A sör ezzel tehát elméletileg teljesíti a leicht megnevezés által sugallt célt, azonban ennek ára volt: Nemcsak alkoholtartalmát állították be alacsonyabbra (3.2% vs 5.5%), hanem ízvilága is csorbát szenvedett.
Ha valamilyen okból számolgatnom kellene az energiabevitelemet, akkor biztosan inkább innék 3 vagy 4 dl "rendes sört", mint fél liter Light-ot.


Alkoholtartalom: 3.2%

Összetevők: ivóvíz, árpamaláta, komló, sörélesztő

Gyártja: Paulaner Brauerei GmbH & Co. KG. Hochstrasse 75, 81541 München, Németország

Itt vettem: Kaufland, Passau, Németország; Ára: €0.79 (2012.07)









Értékelés
Sör pontszám: 3/10
Ár/érték: - 5/10
Újra vennék? – Nem
Megérte? - Igen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése