2012. február 19., vasárnap

Bitburger 4.8% - Német sör

Típus: Német sör, világos

Saját tapasztalat: Bitburger: Bitte ein Bit! Német sör, amely eddig tulajdonképpen ismeretlen volt számomra: Csak egy fehéres doboz volt az áruházak polcain, semmi több, pedig már 1817 óta főzik Bitburgban. A felbontás után kitöltöttem a pohárba és nagy meglepetésemre teljesen kulturált, szép fehér, kemény hab jelent meg a felső pár centiméteren. Illata a cseh söröket idézte, azonban a Bitburger egy német, pilsner típusú sör. Az első kortyok még kicsit íztelennek tűntek, azonban a lenyelésük után pár másodperccel kialakult a hátul a számban egy határozott keserű utóíz, olyasmi, mint a Pilsner Urquell-nél. Ez egészen kellemes volt egy darabig, azonban ahogy kicsit melegedett a pohárban (kb 6-8 perc), előkerült a dobozos sörök negatívuma, a dobozíz, valamint némi édeskés aroma is bekerült a képbe. Összességében nem rossz, erős közepest adok rá: Ittam már jobbat is.

Mivel a kommentek szerint eléggé alulpontoztam ezt a sört, adok neki még egy esélyt, és megkeresem üveges változatban is. Biztos vagyok benne, hogy az jobban szerepel majd, mivel a "dobozíz" nem fog jelentkezni. Ha megtaláltam, felteszem ide egy frissítésben. Amúgy lehet, hogy rossz napom volt, és ezért nem jött be annyira akkor, amikor éppen ittam... :)

Alkoholtartalom: 4.8%

Összetevők: víz, árpamaláta, komló, komlókivonat

Gyártja: Bitburger Baugruppe GmbH, D-54634 Bitburg, Németország

Itt vettem: Kecskemét, Auchan, Ára: 391 Ft



Értékelés
Sör pontszám: 6/10
Ár/érték: - 4/10
Újra vennék? – Igen
Megérte? - Igen

17 megjegyzés:

  1. Holnap megyek Bitburgba, és azt hiszem nem fogom kihagyni :-) remélem olcsóbb lesz mint itthon!

    VálaszTörlés
  2. Ez a jelenleg kapható legjobb läger sör. Közepes? Ember! Borokról kellene regélned szerintem.

    VálaszTörlés
  3. Az egyik legjobb sör!!! 0.62€ Kauflandban. Itthon ennek a 2,5 szerese....
    A cikkírónak fogalma sincs a jó sörről.....

    VálaszTörlés
  4. Hááát, ez bizony egy jó értékelés :)

    Te levente, ugye nem akarod felülbírálni az oktoberfest szakmai értékelését, ott 5,9-et kapott a 10-ből :)

    A jó sörök közé ez nem igazán kerül be, még említés szintjén sem :)
    Csapolt sörként az egyik legnépszerűbb Németországban, de ugye nem akarod az aranyászokot a legjobb magyar sörnek sem kikiáltani - amiatt, hogy itt az a legnépszerűbb csapolt sör- nemhogy még nemzetközi viszonylatban? :)

    VálaszTörlés
  5. A kommersz német lager sörök között ez bizony elég jó, nálam talán a Warsteiner jobb, és a Radeberger agyonveri (szerintem a legjobb német nagy gyári lager). Nyilván nincs értelme 100 forintos szarokkal összehasonlítani, mert azok nem sörök. Ezen a blogon az a gond, hogy egy 10-es skálán pontozza a szerző 4-5-re a legrosszabb magyar gyári rettenetsöröket, aldis, lidlis, teszkós izéket, amiket normális oldalakon 100-as skálán 10 alá pontoznak. Innen meg is hal a pontozás. Az ilyenek, mint a Bit kapnak 5-7 pontot, egy Pilsner meg tízet. Pedig valójában a Bitburger-Pilsner Urquell szinttől kezdődik a jó sör kategória. Szóvla az utolsó kommentelőnek igaza van, ez a sör egy rendes összehasonlításban nincs a jó sörök közt, de egyébként iható, és vicces tévedés hasonlóra pontozni a söripari hulladékokkal. Tényleg furcsa, hogy 50-60 különböző sör megkóstolása után még mindig ennyire nem tudod felismerni a jó sört, meg a rosszat.

    VálaszTörlés
  6. Kedves Olvasóim!
    Örülök, hogy rátaláltatok a blogra és annak is, hogy aktívan hozzászóltok a cikkekhez. Valóban, már több, mint 100 sörön túl vagyok, viszont mindehhez kb. 1,5 év kellett. Ezidő alatt számos finom, kevésbé finom és különleges sört ittam már, és ahogy bővült a paletta, változhattak a viszonyítási alapok is, és persze felejtettem is. Nem él már olyan aktívan minden egyes sörnek az íze a számban.
    A pontozásról: Ha mindig, mindent megváltoztatnék visszamenőleg csak azért, mert egy új sört kóstoltam, akkor állandóan csak pontozást írkálnék át.
    Inkább változatlanul hagyom, mivel így az első benyomást örökítem meg, és legalább érkeznek az olvasói vélemények is. Ha valaki pedig nem ért egyet a pontozással, akkor nem kötelező figyelembe venni, hiszen ez a pontszám is csak egy egyéni véleményt tükröz.

    A sörkóstolás szerintem elég szubjektív dolog, amely sokmindentől függhet, akár az adott hangulattól is, hogy mit kóstoltam előtte, vagy épp mennyire voltam rászomjazva egy sörre. Nem vagyok sörszakértő, csak egy lelkes és kíváncsi sörkóstoló, tehát nem fogok sohasem "hivatalos" értékeléseket írni, csupán azt, ami eszembejut az adott sörről. Belátható távlatban pedig legjobb emlékeim szerint hasonlítom egymáshoz a söröket, ezzel alkotva egyéni véleményt. (Mivel nincs két egyforma ember, ezért mindig lesznek eltérések abban a tekintetben, hogy valami finom, vagy nem.)

    Aki pedig a konkrétumokat szereti: Az objektivitáshoz ott vannak a száraz tények, az összetevők, gyártó és a képek.

    További jó olvasgatást és sörkóstolást! :)

    VálaszTörlés
  7. Ez a sör gyakorlatilag a német nagyon kommersz sör. Magyar ésszel természetesen nagyon nehéz megítélni a Borsodi csapolt után, de maradjunk annyiban, hogy nézőpont kérdése a dolog. Magyar szemmel: 8/10, aber Deutsch Augen guter Durchschnitt.

    VálaszTörlés
  8. Jelenleg németnek a jók között van,csak a bajorok verik le!

    VálaszTörlés
  9. Ha tehetitek menjetek el egy bitburgi sörgyárlátogatásra, színvonalas bemutatóban lesz részetek. Ja és, sör kóstolással zárul.

    VálaszTörlés
  10. Ez egy nagyon jó sör. Én 5 literes partyhordóból ittam.
    határozott, markáns íze van. Aki igazi sört akar inni annak nagyon ajánlom (heineken elbújhat mellette)

    VálaszTörlés
  11. Néhány félre értés. nem láger, pils típusú, igencsak prémium sör. Németországban nem a gagyi lesz piacvezető..... No.1. csapolt sör, a sörök hazájában. Az Oktoberfest értékelése, pedig a bajor tartományi söröket természetesen előrébb helyez. Nálunk drágább persze, mert van jelentős logisztika, sörözői marketing, terjesztési költség és sok minden más. De a különleges, minőségi termék mindig drágább.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ez egy Pils típusú sör, de az pedig egy Lager fajta. Két nagy csoportja van a söröknek, a Lager és az Ale. Az első másnéven alsóerjesztésű, a második másnéven felsőerjesztésű. Az eltérő élesztőfajtáktól lesz karakteresen más ízvilág a kettő! Mindkettőnek számos alkategóriája létezik, a Lager-en belül ilyen pl. a Pils, vagy a Bak. A Pils egy világos, keserűbb Lager. A világ ezen részén, tulajdonképpen a Lager-t gondoljuk "a sör"-nek, mert nálunk mindig is ez a típus volt elterjedve, és ezt azonosítjuk vele. A kavarodást az is okozhatja, hogy a besorolhatatlan Lager-eket, ami se nem Pils se nem Bak, se valamelyik jól behatárolható alváltozat, azt jobb híján egyszerűen csak simán Lager-nek hívjuk. Régen sok sört így is címkéztek fel, és a keserűbb világos megkapta a Pils megnevezést, és a kevésbé keserű simán csak Lager lett. De ez tulajdonképpen hibás, és ilyen félreértésekre ad okot. A Dreher pl. ezért használta anno a zöld címkét Pils megnevezéssel, és a piros címkét Export felirattal Lager helyett. De az a lényeg, hogy Lager az összes alsóerjesztésű élesztővel készült sör gyűjtőneve, köztük a Pils-é is. Ez csak egy Lager-en belüli további bontás, a tulajdonságai alapján!

      A Bitburger egy teljesen "alap" sör, semmi különleges nincsen benne. Természetesen a hazai nagyüzemi gyártmányoknál még így is sokkal-sokkal jobb. Azt, hogy piacvezető-e Németországban azt nem tudom, de nálunk pl. a Borsodi a piacvezető, ami kifejezetten rossz valami, így ez nem nagyon számít! Bár a németeknek valóban magasabbak az elvárásaik, de ami igazi támpontot jelenthet, az a világ legrangosabb sörértékelő oldala, a Ratebeer. Ott igazi ínyencek pontoznak, és nem kell megfelelniük semmilyen söripari elvárásnak, vagy marketing céloknak. Ott ez a sör csupán 32%-os lett, több mint 1600 szavazat alapján.

      Törlés
    2. Ha valóban jó sört akarsz, itt kersgélj:

      http://csakajosor.hu/index.php?categoryID=79&show_all=yes


      Ideje lenne végre már elegendő tapasztalatot gyűjteni, mielőtt megnyilatkozunk a témában!

      Törlés
  12. Nagyon hosszú idő után kóstoltam újra ezt a sört. Egyszerűen rossz. Lehet, a hazai kézműves és külföldi ale-k hatása, de a nyomukba sem ér.

    VálaszTörlés
  13. Egyetértek az előttem szólóval, ez a német sörök legalja, pl. a Krombacher a DAB, a Warsteiner nagyságrendekkel jobb ettől, nincs olyan jó íze mint a többinek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez érdekes dolog, mert nek pl. pont a DAB ízlik kevésbé. A bitburger nagyon kellemes, hidegen nagy melegben kifejezetten felüdülést biztosít nekem, de ettől még nem lesz finom. Ám nem is rossz (épp azt iszok). Természetesen nem kell a kézműves sörökkel hasonlítani mert azért azok fineszes sörök, ízlelgetni és kortyolgatni kell őket. Ezt nem. Ezt inni kell literesből, jéghidegen, nagy habbal :P :)

      Törlés
    2. Tegnap ittam meg a Kauflandba 50centért/fél l vásárolt üvegest.Nagyon kellemes, sima,kissé édeskés, kategóriájéba finom,de hazai áron 390ft/33dl rosszul lennék.Krombacher, DAB nekem nem jön be.

      Törlés