2011. május 28., szombat

Soproni Narancs 2%

Típus: Magyar világos sör és természetes narancsital keveréke
A nemrég felbukkant Soproni ízesített sörök egyik fajtája.

Saját tapasztalat: Ez egy üdítő :) Szagában dominál a narancs, első kortyolásra is narancs, az ivás befejezése után pedig sör utóíze van. Színe csak nyomokban emlékeztet sörre – vagy még nyomokban sem – , ha nem tudom, hogy mit töltöttem a pohárba, biztos Fantára tippeltem volna. Mivel csak 2% alkoholt tartalmaz, gyakorlatilag nem lehet belőle annyit inni, hogy megérezze az ember.
Az összetétel átolvasása alapján természetes anyagot szinte véletlenül sem tartalmaz, a sörben lévő alapanyagokon kívül. Trükkösek voltak „Soproni-ék” marketingesei, mivel E kódokat nem tüntettek fel az összetevők között, inkább kiírták az anyagok teljes nevét… Ki tudja, így talán egészségesebbnek hat a cucc… Ennek ellenére ott figyel a címkén, hogy: Csak természetes alapanyagokat tartalmaz… LOL :)

Pl.
nátrium-citrát – E331
tokoferol – E306-309 - köszönet Mohownak a javításért
szentjánoskenyérmagliszt – E410



Összetétele: Sör (víz, árpamaláta, kukoricadara, komló), narancsital (víz, fruktóz, narancslé sűrítményből, narancskivonat koncentrátum, étkezési sav: citromsav, savanyúságot szabályozó anyag: nátrium-citrát, antioxidánsok: aszkorbinsav, tokoferol, természetes narancsaroma egyéb természetes aromákkal, stabilizátor: szentjánoskenyérmagliszt, színezék: béta-karotin)
Megyjegyzés: Csak természetes alapanyagokat tartalmaz – LOL :)

Alkoholartalom: 2,0%


Gyártó:
Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. 9400 Sopron, Vándor S. u. 1.
Itt vettem: Kecskemét, Univer 195 Ft



Értékelés:
Újra vennék? – Talán, üdítőnek
Megérte? – Kipróbálni igen

Sörnek: 3/10
Üdítőnek: 6/10
Ár/érték arány: 5/10


Balra a Soproni narancs (3 pont), jobbra pedig az Igazi Soproni sör (9 pont).

Az ízesített sörök közül ajánlom a nemrég tesztelt Borsodi Friss - Almásat.

Szólj hozzá a cikkhez a "megjegyzés küldése" linkre kattintva, mondd el a véleményed, bejött neked a cucc?
Vagy keress magadnak a fenti menüben más sörtesztet :)




6 megjegyzés:

  1. Szia!

    Ide is érvényes a megjegyzés amit a Soproni citromhoz írtam, bár kicsit módosítva:

    A gyümölcskivonatok, természetes aromák, és sűrítmények mióta nem természetesek?

    "E" száma a természetes adalékoknak is van. Attól hogy azt írják E160, attól az még béta-karotin marad, és az aszkorbinsavhoz (C-vitamin, E300) és a tokoferolhoz (E-vitamin, E306) hasonlóan, nagyon gyakran lehet természetes forrású, ennyit elhihetünk. A szentjánoskenyérmag-liszt, pedig szintén természetes.

    A citromsav, mint a neve is mondja, bár egyéb savanyú gyümölcsökből is kivonható, gyakran citromból kivont sav. Egyetlen fogható pont a nátrium-citrát ami a citromsav sója, ennél a bekerülő nátrium eredete lehet mesterséges, de akár természetes is. Szóval annyira nem LOL. Csak picit utána kell olvasni.
    Ja és nem vagyok Soproni bértollnok, csak épp az összetevők miatt választom ezt a Borsodi termékéhez képest, ahol mesterséges aromákat alkalmaznak, ami akár kőolaj származék is lehet, de hogy nem gyümölcskivonat az biztos.

    VálaszTörlés
  2. Még egy: az E 337 - Nátrium-kálium-tartarát, nem tokoferol. Az akár lehet mesterséges is.

    De a lényeg, attól hogy "E" attól még nem biztos, hogy mesterséges.

    VálaszTörlés
  3. A szentjánoskenyérmag-lisztet hőkezeléssel a szentjánoskenyérfa magjából nyerik. LOL

    VálaszTörlés
  4. Szia,

    Köszönöm a tartalmas kiegészítést, én is utánanéztem újra, valóban lehet természetes forrású az E kódos anyag (a példádnál maradva aszkorbinsav is). De ettől az még az én értelmezésemben valamilyen szinten szintetikus módon előállított/ természetes forrásból mesterségesen kivont anyag, tehát alapvetően nem természetesen képződő adalék, ezért írtam, amit írtam. :) De ezen nem veszünk össze, nem vagyok kémikus, csak egy lelkes sörkóstoló! :)

    VálaszTörlés
  5. Szia!

    Teljesen igazad van!
    Véleményem szerint viszont a sok vegyészek által kikevert ital mellett (boltban vásárolható igazán természetes alapú már csak az ízesítetlen sörök, borok és vizek lehetnek, talán gyümölcslé, de ugye az már koncentrátumból visszahígított) nekem jobban esik ha legalább az anyagok eredete a természet és nem a vegyi labor.

    További jó kóstolást. Érdeklődve fogom továbbra is olvasni a blogod.

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm, Neked pedig további jó olvasgatást, kellemes időtöltést!

    VálaszTörlés